برخی از مشاغل که از آنها به عنوان مشاغل سخت یاد میکنیم دارای خطرات و دشواری های بسیاری هستند. افراد مشغول در این قبیل مشاغل در حین کار سختی های بسیاری را متحمل میشوند, ضمن اینکه در صورت بروز هر مشکل و حادثه خسارات وارده ممکن است جبران ناپذیر باشد و زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد. لذا استفاده از دستکش ایمنی کار, از جمله موارد ضروری برای جلوگیری و کاهش این قبیل آسیب ها خواهد بود.
دستکش ایمنی کار چیست؟
دستکش های ایمنی کار با هدف جلوگیری از آسیب های وارده در هنگام کار وارد بازار شدند. این دستکش ها از جنس های سخت ساخته می شوند تا در برابر هر خطری آسیب های وارده را به حداقل برسانند. دستکش های ایمنی متناسب با کارایی که باید داشته باشند از چرم, پنبه, پی وی سی و یا مواد چسبناک و پلاستیکی ساخته میشوند.

طبق آمارهای موجود بیشترین حوادث و آسیب های وارده به دست ها در حین کار در صورت استفاده از دستکش های ایمنی قابل پیشگیری بوده. یعنی افرادی که به هر نحوی دچار بریدگی, خراش, سوختگی یا حتی قطع انگشتان خود شدند در صورتی که از دستکش های ایمنی مناسب استفاده میکردند میتوانستند در حال حاضر بدون هیچ کدام از این آسیب ها به زندگی خود ادامه دهند.
لذا برای جلوگیری از خطراتی مانند سوختگی, تماس با مواد شیمیایی, تماس با دمای بسیار بالا یا بسیار پایین و … از دستکش های ایمنی استفاده می شود.
برای مطالعه ی بیشتر پیشنهاد میکنیم به مقاله ویژگی های دستکش ایمنی مراجعه کنید.
بهترین جنس و نوع دستکش ایمنی
متناسب با هر شغل نوع و جنس دستکش ایمنی کار مورد استفاده, متفاوت خواهد بود. در ادامه برخی از انواع مختلف دستکش ایمنی کار را مورد بررسی قرار خواهیم داد؛
دستکش ایمنی تمام چرم
این نوع از دستکش های مناسب استفاده در محیط هایی است که افراد در آن با مواد داغ و مذاب سر و کار دارند. جوشکارها که لازم است به اقتضای شغل شان در معرض حرارت بالا قرار بگیرند لازم است از دستکش های چرم استفاده کنند. چرم موزد استفاده در این مدل دستکش های ایمنی از نوع چرم گاو و بز می باشد که از ایجاد گرما جلوگیری می کند و مانع از تعریق میشود. ضخامت این دستکش ها نیز مهم است. باید ضخامت آنها در حدی باشد که به راحتی بتوان اجسام داغ را برداشت و احساس راحتی داشت.
در موارد زیر میتوان از این دستکش استفاده کرد؛
- ساختمان سازی و امور عمرانی
- جوشکاری و تراشکاری
- تاسیسات ساختمانی از قبیل لوله کشی و …
- باغبانی و نجاری
دستکش ایمنی پلیمری
افراد مشغول در محیط های آزمایشگاهی و افرادی که به طور مرتب با مواد شیمیایی سر و کار دارند باید از دستکش های پلیمری استفاده کنند. این افراد معمولا در معرض برخورد مواد شیمیایی خطرناک با پوست قرار دارند. این تماس با مواد شیمیایی میتواند در لحظه و یا در طولانی مدت باعث مشکلات و بیماری های جدی و جبران ناپذیری در افراد شود. دستکش های ایمنی کار پلیمری نوعی عایق در برابر نفوذ مواد شیمیایی خواهد بود. این دستکش ها در برابر مواد اسیدی که قابلیت خوردگی دارند تغییر نخواهد کرد.
در محیط های زیر میتوان از این نوع دستکش استفاده کرد؛
- آزمایشگاه های صنعتی و شیمیایی
- پالایشگاه ها
- صنایع غذایی
- کارخانه های تولید دارو و محصولات بهداشتی
- بیمارستان ها و درمانگاه ها
دستکش ایمنی فلزی
دستکش های ایمنی فلزی مناسب محیط های کاری می باشد که دارای اجسام مکانیکی و سنگین هستند.
دستکش ایمنی ضدبرش
افراد مشغول در کارهایی که با ابزار و وسایل تیز و برنده سر و کار دارند باید از دستکش های ضد برش که از جنس نیتریل هستند استفاده کنند. این دستکش ها دارای مقاومت بالایی در برابر اجسام تیز دارند و مانعی عالی برای جلوگیری از آسیب دست ها خواهند بود.
ویژگی دستکش ایمنی ضد برش
این دستکش ها باید دارای ویژگی های زیر باشند؛
- سبک و خوش دست
- مانع از انجام کار نشوند
- دوام و عمر بالایی داشته باشند.
- به راحتی پاره یا سوراخ نشود.
- به راحتی پوشیده شوند
- ایجاد حساسیت و آلرژی نکنند
- در هنگام استفاده گرما تولید نکنند
دستکش ایمنی پلاستیکی
در محیط هایی که افراد با برق و جریان الکتریسیته ارتباط مستقیم دارند بهتر است از دستکش های کتان یا پلاستیکی استفاده کنند که نارسانا و عایق برق باشد. متاسفانه برق گرفتگی عامل بسیاری از آسیب ها و فوتی ها در محیط کار است که تنها راه مقابله با این آسیب ها و خطرات استفاده از دستکش های عایق است.
دستکش ایمنی ضد لغزش
برای افرادی که با مواد چرب و روغنی در محیط کار خود سر و کار دارند بهترین گزینه استفاده از دستکش هایی است که مانع از لیز خوردگی و لغزش شوند. دستکش های ضد لغزش روی سطح خود دارای حالتی هستند که مانع از لیز خوردن اجسام می شوند.
اهمیت طراحی در دستکش های ایمنی کار
علاوه بر جنس دستکش های ایمنی کار, که به طور مفصل در مورد آن صحبت کردیم, طراحی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. یک دستکش کار مناسب باید در سایزهای مختلف طراحی شود. علاوه بر سایز لازم است تا این دستکش ها در اندازه ی سایز نیز دارای تنوع باشند. زیرا برای برخی مشاغل نیاز به استفاده از دستکش هایی با ساق کوتاه (تا روی مچ دست), ساق متوسط (تا روی ساعد) و ساق بلند (تا روی آرنج) وجود دارد.
علائم اختصاری روی دستکش های ایمنی کار
روی دستکش های ایمنی نیز مانند کفش های ایمنی علائم و نشانه هایی وجود دارد که هر کدام دارای مفهوم خاصی هستند.آگاهی از این نشانه ها و دانستن مفهوم آنها شما را در انتخاب مناسب ترین دستکش کمک خواهد کرد. از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد؛
- En407: مقاوم در برابر آتش
- EN374: نشان دهندهی تست های شیمیایی انجام شده روی آن است
- EN511: نشان دهندهی مقاومت در برابر سرما
- EN421: نشان دهندهی مقاومت در برابر عوامل میکروبی
- En421: مقاومت محصول در برابر رادیو اکتیو
- EN388: نشان دهندهی مقاومت پایداری در برابر برش
- En388: مقاومت محصول در برابر جریان برق
- E388: نشان دهندهی مقاومت در مقابل ضربات فیزیکی و مکانیکی