در برخی از فعالیت ها لازم است که افراد از ماسک تنفسی مخصوص استفاده کنند. برخی از این فعالیت ها عبارتند از: هنگام بیماری, در بیمارستان ها و مراکز درمانی،باغبانی، هنگام استفاده از جارو برقی، پیاده روی در پارک، دوچرخه سواری، موتورسواری، رفت و آمد به محل کار، فعالیت و کار در محیط با آلودگی بالا و همچنین سایر فعالیت های کاری و شغلی که به نحوی باعث افزایش احتمال تماس با عوامل حساسیت زا می شوند.

به طور کلی ماسک ها به همان شیوه ای عمل می کنند که تصفیه کننده های هوا کار می کنند. فیلتر ماسک به نحوی تعبیه شده است که در هنگام دم و عبور هوا از آن، ذرات و آلاینده ها در آن به دام می افتند.
ماسکها به دو نوع فیلتردار و بدون فیلتر تقسیمبندی میشوند. ماسکهای « پزشکی یا جراحی »، ماسکهای « معمولی دو لایه کشدار » و ماسکهای « جراحی سه لایه بنددار » جزء خانواده ماسکهای بدون فیلتر محسوب میشوند و ماسکهای سری FFP، سری N، سری P و سری R در دسته ماسکهای فیلتردار قرار دارند.
انواع ماسک تنفسی
- ماسکهای فیلتردار
- ماسکهای بدون فیلتر
- ماسکهای پزشکی یا جراحی
- ماسکهای معمولی دو لایه کشدار
- ماسکهای جراحی سه لایه بنددار
1-1 ماسک تنفسی فیلتردارFFP
ماسکهای FFP با استاندارد اروپایی EN۱۴۹: ۲۰۰۱ به سه نوع FFP۲، FFP۱ و FFP۳ دستهبندی شدهاند. ماسک فیلتردار FFP۱ مناسب برای ذرات بزرگتر از پنج میکرون با فیلتراسیون ۸۰ درصد، ماسک تنفسی FFP۲ مناسب برای ذرات بین دو تا پنج میکرون با فیلتراسیون ۹۴ درصد و نیز ماسک فیلتردار FFP۳ مناسب برای ذرات کوچکتر از دو میکرون با فیلتراسیون ۹۹ درصد است.
برای آشنایی بیشتر با این ماسک ها به مقالهی آشنایی با ماسک FFP مراجعه کنید.
1-2 ماسکهای فیلتردار سری N
ماسک تنفسی N۹۵ : حداقل ۹۵ درصد از ذرات موجود در هوا را فیلتر میکند. ولی در برابر روغن مقاوم نیست. نکته قابل توجه در استفاده از ماسکهای فیلتردار عمر مفید آن است که میتواند تا هشت ساعت به صورت مداوم ادامه داشته باشد. البته در صورتی که ماسک قالب کاسهای و شکل و فرم خود را از دست داده باشد و باعث نشت هوای بیرون به درون ماسک شود ماسک نیاز به تعویض خواهد داشت.
استفاده چهار ساعت مداوم از ماسک N۹۵ میتواند سبب بروز بیماریهای جدی ریوی شود. بنابراین استفاده از این ماسک برای افرادی که علائم بیماری و یا ارتباط نزدیک با شخص بیمار را ندارند توصیه نمیشود.
ماسک N۹۹ : حداقل ۹۹ درصد از ذرات موجود در هوا را فیلتر میکند، ولی در برابر روغن مقاوم نیست.
ماسک N۱۰۰ : حداقل ۹۹,۹۷ درصد از ذرات موجود در هوا را فیلتر می کند و این نوع ماسک هم مانند ماسک N۹۵ و N۹۹ در برابر روغن مقاوم نیست.
1-3 ماسکهای فیلتردار سری R
ماسک R۹۵ : این ماسک تنفسی حداقل ۹۵ درصد از ذرات موجود در هوا را فیلتر میکند و تا حدودی در برابر روغن مقاوم است.
ماسک R۹۹ : ماسک مناسب برای ذرات بزرگتر از ۰,۳ میکرون با فیلتراسیون ۹۹ درصد و در برابر روغن مقاوم است.
ماسک R۱۰۰ : این ماسک تنفسی مناسب برای ذرات بزرگتر از ۰,۳ میکرون با فیلتراسیون ۹۹.۹۷ درصد است و در برابر روغن مقاوم است.
1-4 ماسکهای فیلتردار سری P
ماسک P۹۵ : حداقل ۹۵ درصد از ذرات موجود در هوا را فیلتر میکند و به شدت در برابر روغن مقاوم است.
ماسک P۹۹ : حداقل ۹۹ درصد از ذرات موجود در هوا را فیلتر میکند و به شدت در برابر روغن مقاوم است.
ماسک P۱۰۰ : حداقل ۹۹,۹۷٪ از ذرات موجود در هوا را فیلتر می کند. به شدت در برابر روغن مقاوم است.
2. ماسک تنفسی بدون فیلتر

2-1 ماسکهای پزشکی یا جراحی
این نوع ماسکها برای پوشاندن دهان و بینی در نظر گرفته شده اند. آنها با موادی طراحی شدهاند که میتوانند ذرات بزرگ و ترشحات را مسدود کنند. ولی همچنان ذرات کوچک میتوانند از ماسک پزشکی نفوذ کنند.
مقاله ی پشنهادی ؛ ماسک پزشکی و کاربردهای آن
2-2 ماسکهای معمولی دو لایه کشدار
این ماسکها بینی و دهان را میپوشانند ولی به صورت نمیچسبد. از این ماسکها می توان برای محافظت یک طرفه و پیشگیری از خروج مایعات از دهان و ورود به هوا بهره برد.
ماسکهای معمولی دو لایه کشدار برای جلوگیری از سرفه و عطسه طراحی شدهاند، ولی در برابر خون مقاوم نیستند.
2-3 ماسکهای جراحی سه لایه بنددار
این ماسکها در برابر خون، ترشحات و ۹۵ درصد ذرات باکتریها مقاوم هستند. با توجه به این که این ماسک ها بیشتر از ماسک های معمولی به صورت میچسبند میتوانند مانع از تماس های مکرر دست های ما با صورت به ویژه دهان و بینی شوند.
مقاله ی پیشنهادی ؛ آشنایی با ماسک جراحی