با استفاده از تجهیزات ایمنی حوادث کار را کاهش دهیم!

با استفاده از تجهیزات ایمنی حوادث کار را کاهش دهیم!

نیروي کار، در مسیر توسعه کشور به عنوان سرمایه‌اي گرانبها در معرض مخاطرات و آسیب هاي جدي در بخش‌هاي مختلف اقتصادي قرار دارد. مشکلات و تهدیدهاي گوناگون محیطی و عوامل طبیعی سبب می شود تا همه ساله تعدادي از کارگران در محیط هاي تولیدي به علت حوادث کار یا بیماریهاي ناشی از عوارض محیط کار، جان خود را از دست داده یا دچار مسمومیت ها و معلولیت هاي گوناگون شوند.

حوادث کار

حوادث کار و عوارض ناشی از آن مشکلی نیست که به تازگی کشف شده باشد. بلکه از روزي که بشـر با کار آشنا شده با آن دست به گریبان است و در نقاط مختلف جهان اتفاق می افتد. اما نکته مهم، توجه به علل حوادث و یافتن راه حل هایی براي جلوگیري و یا کاهش آنهاست.

فرهنگ ایمنی و حفاظتی در محیط کار ارتباط مستقیم با سلامت و بهداشت نیروي کار، رشد و توسعه اقتصادي جوامع دارد. مدیریت منابع انسانی و مدیران و سرپرست ها باید برای صیانت از نیروي کار و ایمن سازي محیط کار اقدامات لازم را انجام دهند.

در کشور ما سالیانه مبالغی جهت غرامتهاي دستمزد ناشی از ایام بیماري و نقص عضو ناشی از حوادث کار هزینه می گردد و خساراتی به نیروي انسانی فعال جامعه وارد می گردد.

آسیب ها و خطرات محیط کار، کمبود نیروي متخصص، عدم شفافیت استانداردها و …، مؤسسات مرتبط با کار و تامین اجتماعی را بر آن داشت تا در اجراي فصل چهارم قانون کار با انتشار مجموعه آئین نامه هاي حفاظت و بهداشت کار در جهت بهبود شرایط کار، فرهنگ ایمنی و حفاظتی گام بردارد و نقش خود را در زمینه بهبود شاخص هاي بهره وري نیروي کار با ارتقاء مدیریت ایمنی، حفاظت و بهداشت کار ایفا نمایند.

آیین نامه وسایل حفاظت فردی

  • ماده۱ـ به منظور انتخاب وسايل حفاظت فردي متناسب با نوع كار، كارفرما مكلف به شناسايي و ارزيابي شرايط محيط كار براي تشخيص و كنترل خطرات مي باشد.
  • ماده۲ـ كارفرما مكلف است وسايل حفاظت فردي متناسب با نوع و محيط كار و مخـاطرات احتمالي را به تعداد كافي تهيـه و به صورت رايگـان در اخـتيار كارگران قرار دهد.
  • ماده۳ـ كارفرما مكلف است كاربرد صحيح و مراقبت از وسايل حفاظت فردي را به كارگران آموزش دهد.
  • ماده۴ـ كارفـرما مكلف اسـت وسايل حـفاظت فـردي را در شـرايط مطـلوب نگهداري نموده و در جايي قرار دهد كه دسترسي سريع به آنها امكان پذير باشد.
  • ماده۵ ـ كارفرما مكلف به جمع آوري و معدوم نمودن وسايل حفاظت فردي معيوب، مستهلك و يا تاريخ مصرف گذشته، مي باشد.
  • ماده۶ ـ كارفرما بايد بر استفاده صحيح كارگران از وسايل حفاظت فردي نظارت كامل داشته باشد.
  • ماده۷ـ كارفرما مكلف است كليه اطلاعات مربوط به وسايل حفاظت فردي را اعم از نوع وسايل، زمان تحويل، مكان مورد استفاده و عيوب احتمالي ناشي از مصرف را ثبت و نگهداري نمايد.
  • ماده۹۲ـ به استناد مواد ۹۱ و ۹۵ مسئوليت رعايت مقررات اين آئين نامه بر عهده كارفرماي كارگاه بوده و در صورت وقوع هرگونه حادثه به دليل عدم توجه كارفرما به الزامات قانوني، مكلف به جبران خسارت وارده به زيان ديدگان مي باشد.

 

انواع لوازم ایمنی

در ادامه برخی از تجهیزات ایمنی که متناسب با محیط کار باید از آن استفاده کرد را معرفی می کنیم:

لباس کار

معمولا لباس ایمنی پوششی است جهت یکسان نمودن پرسنل در محیط کار و تمایز قسمتهای مختلف توسط رنگ مدل آن و نیز به عنوان پوشش سراسری تنه، دستها و پاها را در مقابل شرایط محیط محافظت میکند.

معمولا ساده‌ترین نوع لباس ایمنی در دو فرم ظاهری بلوز و شلوار (دوتکه) یا کاپشن و شلوار و از جنس الیاف طبیعی (پنبه یا پلی استر پنیه) و یا درصدی الیاف طبیعی و مصنوعی (فلامنت ویسکوز) و در مواردی تماما از الیاف شیمیایی و صنعتی تولید میشود. طبیعی است هرچه الیاف به کار رفته در پارچه طبیعی تر باشد تبادل حرارتی آن آسانتر است.

کلاه ایمنی

یکی از حیاتی ترین تجهیزات محافظتی که وظیفه حفاظت از سر را بر عهده دارد کلاه ایمنی است. با توجه به اینكه کاربرد اصلی کلاه ایمنی مقاومت در مقابل ضربه های مكانیكی است لذا باید طوری طراحی شود که قادر به تحمل این ضربه ها باشد. در عین حال فشار ناشی از این ضربات را تا حد امكان مستهلك نماید.

رنگ کلاه های ایمنی معنای متفاتی دارد و بیانگر موقعیت فرد استفاده کننده است. برای مطالعه بیشتر مقاله رنگ کلاه ایمنی و مفهوم آن را بخوانید.

عینک ایمنی

عینک ایمنی مخصوص کارهایی است که در ان احتمال آسیب دیدن چشم ها وجود دارد مانند جوشکاری. دلایل استفاده از عینک ایمنی می تواند در زیر خلاصه شود:

  1. جلوگیری از نفوذ گرد و خاک و غبار موجود در محیط
  2. مانع از تابش اشعه و لیزر
  3. مانع از برخورد اجسام پرتاب شده
  4. مانع از نفوذ مواد شیمیایی
  5. مانع از نفوذ نورهای شدید مانند نورهای حاصل از جوشکاری
  6. مانع از برخورد براده های فلزی و …

 

دستکش ایمنی

تقریبا نمی توان شغلی را یافت که نیاز نباشد در حین انجام آن از دستکش ایمنی استفاده کرد. دستکش ایمنی در انواع مختلف و با جنس های متفاوت تولید و قابل تهیه می باشد.

پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر نگاهی به مقاله اهمیت استفاده از دستکش ایمنی در مشاغل سخت بیندازید. 

کفش ایمنی یحیی

گروه صنعتی یحیی یکی از برترین برندهای تولیدکننده کفش ایمنی در ایران است که سالهایت در این زمینه فعالیت می کند.

کفش ایمنی یا کفش کار نوعی کفش است که برای استفاده در محیط‌های کار طراحی و ساخته می‌شود. پرکاربردترین این نوع کفش ها، مجهز به زرهی فولادی در جلو کفش است. این ویژگی از آسیب دیدگی و قطع احتمالی انگشتان پا در موقع سقوط اجسام سنگین جلوگیری می‌کند. کفش کار یکی از اولین ضروریات برای رعایت ایمنی کار است.

تهیه لوازم ایمنی مورد نیاز

ماده ۹۱ كارفرمايان و مسئولان كليه واحدهاي موضوع ماده ۸۵ اين قانون، مكلفند بر اساس مصوبات شوراي عالي حفاظت فني براي تامين حفاظت و سلامت و بهداشت كارگران در محيط كار. وسايل و امكانات لازم را تهيه و در اختيار آنان قرار داده و چگونگي كاربرد وسايل فوق الذكر را به آنان بياموزند. همچنین درخصوص رعايت مقررات حفاظتي و بهداشتي نظارت نمايند. افراد مذكور نيز ملزم به استفاده و نگهداري از وسايل حفاظتي و بهداشتي فردي و اجراي دستورالعمل هاي مربوطه كارگاه مي باشند.

 

مقالات مرتبط:

تماس با پشتیبانی
1
ارسال پیام به پشتیبانی سایت
نیاز به راهنمایی دارید؟