همه می دانیم که کفش پوششی است برای محافظت از پا در برابر خطرات محیطی، اما باید این نکته را هم توجه کنیم که کفش نامناسب سلامت پا را به خطر می اندازد. پس در انتخاب کفش باید به نکات مهم و کلیدی دقت کرد.
در انتخاب کفش مناسب باید به این نکته توجه ویژه کنیم و آن اینکه “نباید سلامت پا و جسممان را فدای زیبایی کنیم“. این توصیه بسیار مهم است که حتما باید آن را در نظر گرفت. گاهی افراد فقط به ظاهر کفش یا هر پوشش دیگری توجه می کنند و مناسب و اندازه بودن آن اصلا برایشان اهمیتی ندارد. در واقع این افراد همان هایی هستند که بعد از دچار شدن به بیماری های ناشی از انتخاب های نادرستشان به زمین و زمان بد و بیراه می گویند.
عوارض پوشیدن کفش نامناسب

1. بد حالت شدن انگشتان پا
انگشت چکشی بیشتر در افراد مبتلا به دیابت و کودکان رخ می دهد. این حالت هنگامی اتفاق می افتد که افراد کفش نامناسب می پوشند و فشار زیادی را با استفاده از این نوع کفشها به مفاصل انگشتان خود وارد می کنند.
این اشخاص باید همیشه مواظب باشند و به طور مرتب کفشهای جدید خریداری کنند، زیرا در سنین بالاتر این عوارض بیشتر خودشان را نشان خواهند داد.
2. افراد مبتلا به بیماری دیابت
استفاده از کفش تنگ در افراد دیابتی باعث ایجاد زخمهایی در پا میشود که در خیلی از موارد غیرقابل درمان و حتی در برخی موارد منجر به قطع پا میشود.
دلیل این موضوع این است که حس در این افراد ضعیف است و ممکن است متوجه این نوع زخم ها نشوند و به مرور این زخمها عمیقتر و عفونی شوند و گاهی این عفونت به استخوان برسد و در نهایت کار به قطع پا منجر شود.
توصیه ما به این افراد این است که حتما به طور مرتب کفش خود را بشویند و جوراب های خود را تعویض کنند و از کفش ها و جوراب های مرطوب استفاده نکنند.
3. کج شدن شصت پا
حتما دیدهاید که در قاعدهی شست بعضی از پاها برجستگی وجود دارد. به این برجستگی “بونیون” می گویند. کسانی که این برجستگی را در پاهای خود دارند، اکثرا از کفش های تنگ استفاده کردهاند. اگر این اشخاص به پوشیدن کفش های تنگ ادامه دهند، طولی نخواهد کشید که کارشان به بیمارستان و اتاق عمل نیز بکشد.
توصیه ما این است که حتما برای خود و کودکان خود کفش اندازه پا خریداری کنید و از خرید کفش های تنگ اجتناب کنید تا در آینده دچار این مشکلات نشوند.
4. درد در مچ پا
26 استخوان در پا و مچ پا وجود دارد که استخوان پاشنه بزرگترین آن است. درد در مچ پا شایعترین درد در قسمت پا است که بیماران زیادی به دنبال درمان آن هستند. عاملی که باعث این عارضه می شود، پوشیدن کفش نامناسب و تنگ است.
5. بیماری پا در ورزشکاران
استفاده از کفش نامناسب در ورزشکاران در دراز مدت باعث خشک شدن پا می شود، یا حتی باعث می شود در بین انگشتان پا قارچ هایی رشد کنند که باعث سوزش پا می شود. زیرا قارچهای پوستی در مکانهای مرطوب رشد می کنند و استفاده از کفش تنگ باعث تعریق میشود و مکان خوبی برای قارچ ها خواهد بود.
اگر دچار این عارضه شدید، پاها را روزانه شستشو دهید. آنها را به خوبی خشک کنید و از داروهای ضد قارچ موضعی استفاده کنید. همیشه هم با استفاده از انتخاب کفش سبک و راحت و جادار، به پا اجازه نفس کشیدن بدهید.

6. ایجاد پینه، میخچه و تاول
کفش تنگ باعث ایجاد پینه، میخچه و تاول میشود. اگر مرتب کفش تنگ میپوشید، با گذشت زمان بدن با بافتی به شکل تاول که محتوی مایع است، سعی در حفاظت قسمتهای برجستهی پا میکند. این تاول می تواند مرتب پوست را تحریک کند، دردناک باشد و درد آن شما را کلافه کند.
در مواردی دیگر پوست برای واکنش نشان دادن به کفش تنگ در آن قسمت ایجاد پینه یا میخچه می کند که در واقع همان پوست سخت شده پا هستند که به سختی از بین می روند.
7. فرو رفتن ناخن در گوشت پا
فرو رفتن ناخن در پوست کنار انگشت (که بسیار رایج است) حتی با استفاده از جوراب تنگ هم ممکن است به وجود آید که معمولا در قسمت شست پا رخ می دهد. ناخن به مرور داخل پوست مجاورش رشد میکند و باعث درد و گاهی اوقات عفونت میشود.
- توصیه ما به شما این است که پاهای خود را هر روز در آب ولرم قرار دهید و به آرامی پوست را از روی ناخن به عقب بکشید.
- ناخن ها را هفته ای یکبار بگیرید اما مراقب باشید که خیلی کوتاه نکنید و از کفش تنگ استفاده نکنید.