اگر وارد کارگاه های ساختمانی می شوید و افراد شاغل در آن مجموعه ای از کلاه های با رنگ های مختلف را به سر دارند که این رنگها در اصل نشان دهنده وظیفه کاری فرد در آن ساختمان می باشد. لازم به ذکر است که استاندارد رنگ کلاه ایمنی در کارگاه ساختمانی ، از یک قانون جهانی پیروی میکند و در تمام جهان، نشان دهنده ی سطوح کاری افراد مختلف است.
پس تفاوت رنگ کلاه ایمنی ، بی دلیل نیست، چرا که اگر اینطور بود، نیازی به این رنگ ها نبود و تمام افراد، برای حفظ امنیت خود در کارگاه ساختمانی، یک رنگ از این کلاه ها را به سر خود میگذاشتند.

کلاه ایمنی
کلاه ایمنی وسیلهای محافظتی است که برای جلوگیری از صدمه رسیدن به سر استفاده میشود. در برخی موارد این گونه کلاه جنبه حفاظتی ندارد و به صورت نمادین استفاده میشود.
قدیمیترین کلاه ایمنی توسط سربازان آشوری در ۹۰۰ سال پیش از میلاد مسیح مورد استفاده قرار میگرفت. این کلاه دارای عینک و کلاه برنزی ضخیمی بود تا از سر در مقابل ضربات شمشیر و تیر محافظت کند. هماکنون نیز سربازان از اینگونه کلاهها استفاده میکنند که بیشتر از مواد سبک وزن پلاستیکی ساخته میشود.
در موارد غیرنظامی نیز کلاه ایمنی برای فعالیتهای تفریحی و ورزشی مورد استفاده قرار میگیرد. (برای مثال: سوارکاری، فوتبال آمریکایی، هاکی روی یخ، کریکت، بیسبال و سنگنوردی) همچنین در فعالیتهای خطرناک همچون ساختوساز، کار در معدن و پلیس ضد شورش استفاده میشود.
استفاده از کلاه ایمنی در برخی صنایع اجباری میباشد . در موتورسواری و دوچرخهسواری نیز کلاههای مخصوصی مورد استفاده قرار میگیرد.
این رنگ ها چه کمکی در هنگام وقوع خطر می کند؟
فرض کنید در یک بخش یا طبقه از کارگاه ساختمانی هستید و اشکالی جدی و خطرناک در قسمت برق مربوط به آن بخش به وجود آمده است. رنگ کلاه ایمنی ، مسئول مربوط به آن بخش، از دور و در میان جمعیت، قابل تشخیص بوده و میتوانید به راحتی او را برای کمک و رفع مشکل، فرا بخوانید. همین امر باعث میشود تا تاخیر زیادی در پیدا کردن مسئول مربوطه به وجود نیاید.

جلوگیری از بروز اتفاقات با استفاده از رنگی بودن کلاه ها
معمولا برای رنگ کلاه های ایمنی در کارگاه های ساختمانی ، از رنگ های روشنی استفاده میشود که دید خوبی دارند و از دور نیز مشخص هستند. فرض کنید برای راه اندازی یکی از ماشین آلات ساختمانی ، نیاز به تخلیه ی آن بخش از افراد کارگاه داشته باشید. در صورت استفاده از کلاه های ایمنی رنگی، میتوانید افراد نزدیک به ماشین را دیده و از بروز تصادف و اتفاقات ناگوار، جلو گیری به عمل آورید!
تعریف رنگ کلاه ایمنی
اما رنگ کلاه های ایمنی ، طبق چه قانونی تعیین میشود؟ رنگ کلاه ایمنی هر فرد در کارگاه ساختمانی، طبق قوانین داخلی آن کارگاه، باید تعیین شود. اما در صورتی که قانونی مبنی بر تعیین رنگ کلاه ایمنی در داخل کارگاه تعیین نشود، باید از قانون بین المللی تعیین رنگ کلاه ایمنی پیروی کرد.
رنگ سفید: این رنگ برای کارکنان سطح بالا مثل مهندسین، مدیران، سرپرستان و … استفاده میشود، تقریباً در اکثر کارگاههای ساختمانی این رنگبندی رعایت میشود.
رنگ زرد: این رنگ پرکاربردترین رنگ موجود در کارگاههای عمرانی و دیگر پروژهها است، این رنگ نماینده نیروی کار اصلی و بزرگ کارگاه یعنی کارگران است، معمولاً در تمامی کارگاههای ساختمانی این رنگبندی رعایت میشود.
رنگ قرمز: این رنگ برای نیروی آتشنشانی و اطفاء حریق در نظر گرفته میشود و معمولاً در کارگاههای متداول ساختمانی این نیرو وجود ندارد.
رنگ سبز: این رنگ نماینده کارکنان خدمات فنی و مسئولین ایمنی در کارگاههای ساختمانی و دیگر پروژهها است.
رنگ آبی: این رنگ نماینده کارکنان بخش تعمیرات، تکنسینهای برق، گروه نجاری و دیگر اپراتورهای فنی است.
رنگ قهوهای: این رنگ برای کارکنان و کارگرانی که در محیطهای با حرارت بالا کار میکنند و جوشکاران در نظر گرفته میشود.
رنگ خاکستری: این رنگ برای میهمانان، بازدیدکنندگان و پیمانکاران در نظر گرفتهشده است و در اغلب کارگاههای بزرگ و خاص عمرانی وجود دارد.
ویژگی های یک کلاه ایمنی استاندارد چیست؟
یک کلاه ایمنی استاندارد می تواند خطر آسیب به سر و گردن شما را به صورت چشم گیری کاهش دهد.مهمترین ویژگی یک کلاه ایمنی استاندارد ،استحکام آن می باشد.لازم به ذکر است که کلاهی که بیش از حد سفت و یا نرم باشد کارایی لازم را ندارد و نمی توانند به صورت موثر از بروز حادثه جلوگیری نمایند.
از ویژگی های تاثیر گذار دیگر بر روی کلاه ایمنی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- وزن کلاه
- رنگ کلاه
- شکل آیرودینامیکی
- کلاه های استاندارد هیچگاه بر روی سر سنگینی ننموده و نباید نفس کشیدن را برای استفاده کنندگان سخت نماید.
سایر مقالات برای مطالعه بیشتر؛
- فواید کفش ایمنی چیست؟
- لوازم ایمنی باید دارای چه مشخصاتی باشند؟
- فواید استفاده از کفش کار صنعتی
- سلامت پا
- ایمنی چیست ؟
- چگونه هنگام کار دچار گرمازدگی نشویم؟