سر و صدا از عواملی است که سیستم شنوایی افراد را در محیط های کاری تحت تأثیر قرار میدهد، برای جلوگیری از این مشکل و خطرات آن باید از گوشیهای حفاظتی استفاده نمود.
زمانی باید از گوشیهای ایمنی استفاده شود که:
- در معرض صداهایی با شدت 85 دسی بل و یا بیشتر برای یك دوره زمانی 8 ساعته قرار بگیرد.
- یا صداهای آزار دهنده وجود داشت باشد.صداهایی مانند انفجارهای کوتاه به گوش برسد.

دسی بل به چه معناست؟
واحد اندازه گیری میزان صدای وارده به گوش “دسی بل” است. این واحد فقط در این مورد استفاده نمی شود و در برخی اندازه گیری های علمی به ویژه در فیزیک، شیمی و ریاضیات نیز استفاده می شود.
میزان حجم صدا با توجه به دسی بل قابل اندازه گیری است و با این معیار می توان تشخیص داد که آیا این میزان صدا برای گوش ضرر دارد و باعث آسیب می شود یا خیر.
به عنوان مثال صدای نفس کشیدن انسان 10 دسی بل است و قطعا این حجم از صدا کسی را آزار نخواهد داد. اما صدای فریاد و جیغ کشیدن حدود 110 دسی بل است که معمولا آزاردهنده است. در واقع حجم صدای حدود ۱۲۰ دسیبل موجب ناراحتی اعصاب می شود و از ۱۲۰ دسیبل بالاتر باعث ایجاد درد در گیرندههای صوتی میشود.
به نکات بالا مدت زمان حضور در محیط و شنیدن این حجم از صداها را نیز اضافه کنید. هر چه مدت زمان بیشتری گوش در معرض این حجم از صداها باشد آسیب وارد شده بیشتر و جدی تر خواهد بود.
انواع گوشیهای حفاظتی
1.ایرماف (Ear Muff)
گوشیهای بیرون گوش یا ایرماف (Ear Muff) نوعی است که روی لاله گوش قرار می گیرد و مجموعه ساختمان گوش را بدون تماس مستقیم با آن محافظت میکند.

2.ایر پلاگ (Ear Plug)
گوشیهای داخل گوش یا ایر پلاگ (Ear Plug) نوعی هستند که در داخل گوش و درون مجرای گوش خارجی قرار می گیرند و آن را مسدود می کنند و راه انتقال هوا را به طور نسبی می بندند.

مقایسه ایرماف و ایرپلاگ
- ایر ماف به دلیل اینكه با قسمتهای داخل گوش مرتبط نمیباشد. مشكلات بهداشتی کمتری دارد به این ترتیب که استفاده مشترک از ایر پلاگ بین افراد، امكان انتقال عفونتهای میكروبی قارچی را از گوشی به گوش دیگر زیاد میکند. در حالی که این حالت در ایر ماف ممکن نیست.
- گوشی ایر پلاگ احتمال انتقال آلودگی محیطی را به داخل گوش شخص زیاد میکند و عموماً باعث خارش میشود.
- گوشی ایر پلاگ سبكتر و ارزانتر از گوشی ایر ماف است.
در مجموع با توجه به نكات ذکر شده استفاده از گوشیهای ایر ماف به لحاظ ویژگیهای مثبت فراوان آن بیشتر توصیه میشود.
انواعی از گوشی وجود دارد که از جنس سیلیكون هستند و برای هر فرد بهطور مجزا تولید می شوند و داخل گوش را میپوشانند. این نوع گوشی به “گوشی قالبی” معروف است.

در صورتی که صدا بیش از 111 دسیبل باشد باید همزمان از گوشی ایر ماف و گوشی داخل گوش استفاده شود. توصیه میشود که افراد در معرض سر و صدا از گوشیهایی استفاده کنند که میزان جذب صدا توسط آنها در فرکانسهای 511 الی 4111 هرتز فرکانس مكالمه کمتر و در فرکانسهای دیگر جذب بیشتری داشته باشند. تا راحتتر مكالمات همكاران و مسئولین خود را بشنوند، ضمن اینكه کاهش قابل ملاحظهای در آلودگی صوتی فرکانسهای دیگر داشته باشد.
مقالات پیشنهادی برای مطالعه بیشتر:
- آیین نامه وسايل حفاظت انفرادي در محیط کار (حفاظت گوشها و كمربند ایمنی صنعتی)
- چه زمانی باید از محافظ گوش استفاده کرد؟
- ایمنی چیست؟