بیماری های واگیردار علاوه بر اینکه بخشهای اقتصادی و فرهنگی کشورها را تحت تاثیر خود قرار خواهند داد. فشار مضاعفی به شبکه بهداشت کشور تحمیل میکنند. تا جاییکه شرایط کار سه شیفت در مراکز درمانی تشکیل شده تا با انبوه بیمارانی که اغلب در اثر بیاحتیاطی شخصی و عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی دچار بیماری شدند. خدمت درمانی ارائه دهد. کودکان به علت حضور در اجتماعات خارج از خانه و ضعیف بودن سیستم ایمنی, بهراحتی دچار بیماری میشوند. در ادامهی این مطلب به ضرورت استفاده از ماسک مناسب کودکان و شرایط آن میپردازیم.
سازمان بهداشت جهانی
یکی از آژانس های تخصصی سازمان ملل متحد است که نقش یک مرجعیت سازمان دهنده را بر بهداشت جامعه جهانی ایفا میکند. این آژانس در ۶ آوریل سال ۱۹۴۸ در ژنو (واقع در سوییس) تأسیس شد. و حکم سرپرستی و منابعش را از سازمان بهداشت سابق، که خود آژانسی در جامعه ملل بود برگرفت.

سازمان بهداشت جهانی میگوید کودکان ۱۲ ساله و بالاتر باید در هماهنگی با توصیههای موجود برای بزرگسالان در کشور یا ناحیه محل سکونت خود ماسک بزنند.
کودکان ۱۲ ساله به بالا باید تحت شرایطی که برای بزرگسالان الزامی است از ماسک مناسب استفاده کنند. به خصوص زمانی که نمیتوانند حفظ فاصله حداقل یک متری از دیگران را رعایت کنند. یعنی در ناحیهای که شیوعی گسترده در جریان است. این سازمان همچنین معتقد است کودکان زیر پنج سال به طور عادی نباید ماسک بزنند.
برای کودکان شش تا ۱۱ ساله توصیه میشود برای تصمیم گیری در مورد استفاده از ماسک مناسب سن شان ,به میزان شیوع بیماری توجه کنند. و اینکه آیا کودک با افراد در معرض خطر مثل سالخوردگان در تماس است یا نه.
این سازمان همچنین بر نظارت بزرگسالان هنگام زدن و برداشتن ماسک به صورت کودکان تاکید میکند.
نقش والدین
والدین باید با کودکان خود صحبت کرده و با زبان ساده و عامیانه علت استفاده از ماسک را برای آنها توضیح دهند. تا کودک در استفاده از آن بی قراری نکند.
والدین باید همراه کودک خود هنگام خروج از خانه ماسک بزنند. استفاده از ماسک های جراحی یا خانگی برای آنها مناسب است.
کارشناسان سازمان جهانی بهداشت معتقدند برای پیشگیری از ابتلای کودکان به بیماری. آنها باید از یک سن خاص ماسک بزنند و برای از آن سن پایینتر نیز در شرایط خاص و با نظارت والدین این کار انجام شود.
در مکانهایی که نمیتوان فاصله حداقل یک متری از دیگران را رعایت کرد استفاده از ماسک برای همه ی اقشار جامعه ضروری است.
این موضوع، بهخصوص برای بزرگسالانی که با کودکان کار میکنند و ممکن است با آنها تماس نزدیک داشته باشند، مهم است.
به گفته این سازمان، بزرگسالانی که ۶۰ سال به بالا دارند یا کسانی که مشکلات جسمی دارند باید ماسک استفاده کنند. به دنبال این توصیه های سازمان های بین المللی. مسئولان برخی از کشورهای دنیا, سن استفاده از ماسک در اماکن عمومی مانند اتوبوس و مترو را ۱۲ سال تعیین کردهاند.

آموزش ماسک زدن و انتخاب ماسک مناسب کودکان
آموزش ماسک زدن به فرزندان باید به صورت یادگیری از رفتار والدین و در بستر مهر والدین صورت گیرد.
نخستین و مهمترین نکته موجود در بحث ماسک زدن کودکان. و یا در شرایط دیگر هنگامی که والدین انتظاری را مطرح می کنند و آن انتظار برآورده نمی شود این است که این مسئله کاملاً به سبک تربیت فرزند والدین برمی گردد. که چگونه مسائل را در چارچوب انتظارات و توقعات برای بچه ها با مهر و عاطفه و در زمان مناسب توجیه کردید.
اگر سبک تربیت فرزند شما به گونه ای است که قوانین و نظم و انضباط در منزل شما کاملاً مشخص و چارچوب دار است. یعنی به صورت اتفاقی نیست,
مثلا طبق یک قاعده بچه می خوابد. بازی می کند و باقی مسائل نیز در چارچوب خاص خودش است. در این شرایط اول باید انتظارات و توقعات در بستر مهر و محبت کاملاً شفاف بیان شود. و تنها در این صورت است که چه ماسک زدن چه هر فعالیت دیگری برای کودکان راحت تر انجام می گیرد.
به مقاله هر آنچه که باید درباره ماسک مناسب بدانید نگاهی بیندازید.
اهمیت آموزش دیداری در کودکان
اگر ما سبک تربیت فرزند, خوبی داشته باشیم. باید به این نکته اهمیت دهیم که یادگیری مشاهده ای برای کودکان خیلی مهم است. به طوری که بچه ها بسیاری از رفتارهای ما را می بینند و الگو می گیرند. برای مثال در مساله ماسک زدن اگر بتوانیم الگوی خوبی باشیم. یعنی به محض اینکه برای بیرون رفتن حاضر شدیم, ماسک بزنیم و سایر نکات بهداشتی را رعایت کنیم. این حساسیت برای کودکان هم پر اهمیت خواهد شد.
تطبیق رفتار و گفتار مهم و کلیدی است
در این شرایط باید رفتار و صحبت والدین شبیه به هم باشد تا تأثیر خوبی بر روند آموزشی کودکان داشته باشد.
خیلی وقت ها بچه ها چیزی می شنوند اما چیز دیگری را می بینند. ما به کودکان می گوییم ماسک مناسب بزنند اما خودمان این کار را انجام نمی دهیم. و این توجیه ذهنی برای کودکان است که ماسک نزدن او هم ایرادی ندارد.
در رابطه با اینکه چگونه والدینی که سبک خاصی برای تریت فرزندانشان ندارند. فرزندان را وادار به ماسک زدن کنند. می توان گفت؛ هنگامی که به کودکان می گوییم ماسک بزنید و آنها مقاومت می کنند، نخستین موضوع این است که آرام باشیم.
وقتی با سرعت عصبانی میشویم, فرزند پذیرشی از ما ندارد. بنابراین باید محترمانه از کودک خواهش کنیم از ماسک استفاده کند. هنگامی که کودک واکنش نشان داد که من ماسک نمی زنم، باید دلیل کودکان از عدم استفاده ماسک را جویا شد.
از جمله دلایلی که کودکان ممکن است بیان کنند این است که: «اذیت کردن ماسک»، «دوست ندارم»، «برای چه باید ماسک بزنم؟» و … . در واقع هنگامی که علت را جویا شوید کار راحت تر می شود. و ممکن است حتی با عوض کردن ماسک مشکل کودک حل شود.
بنابراین در این موارد نحوهی برخورد والدین و شرایط سنی کودکان تعیین کننده واکنش آنها به ماسک زدن یا هر فعالیت دیگری خواهد بود.

شرایط ماسک مناسب کودکان
ماسک مناسب کودکان علاوه بر معیارهای استانداردی که برای تمامی ماسک ها در نظر گرفته می شود. باید دارای ویژگی های دیگری نیز باشد. مانند راحتی در استفاده، پوشیده و جذاب بودن و دارای تصاویر زیبا و کودکانه باشد.
اندازه ماسک کودکان
اولین و واضح ترین تفاوتی که ماسک مناسب کودکان با ماسکهای بزرگسال دارند در اندازه ی آنهاست. ماسکهای کودکان با اندازه ایی کوچکتر طراحی شده اند. دلیل آن کوچک بودن صورت کودکان در مقایسه با بزرگسالان است.
در نتیجه بزرگ بودن ماسک برای کودکان یا به عبارتی استفاده از یک ماسک بزرگسال برای کودکان ,نه تنها باعث بیرون زدن ماسک از صورت کودکان می شود . بلکه فضای باز ایجاد شده ی ناشی از بزرگی ماسک, محل ورودی برای آلودگی ها و بیماری هاست.و استفاده کردن از این نوع ماسکها نه تنها برای کودکان مفید نیست بلکه تفاوتی با نزدن آن ندارد.
پس حتما درخواست میکنیم برای کودکان از ماسک هایی با سایز مناسب صورتشان استفاده کنید.
برای آگاهی از سایر شرایط ماسک های کودکان توصیه می کنیم به مقاله ماسک کودکان چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟ مراجعه کنید.