چرا ایمنی و بهداشت شغلی مهم است؟

بهداشت و ایمنی شغلی

بهداشت و ایمنی شغلی از مهمترین موضوعات در جهان است. هر روز حوادث کاری جدی تر می شود. جلوگیری از حوادث کاری آسانتر از پرداخت هزینه ها و خسارتهاست. ایمنی شغلی یا بهداشت کارگران کلیه اقدامات انجام شده برای اطمینان از ایمنی کارگران و کار در شرایط مناسب را در بر می گیرد.

 

اساس امنیت در کار ایمنی و بهداشت شغلی است

جزئیاتی مانند محافظت در برابر انواع خطرات ناشی از کار در محل کار و کلیه شرایطی که ممکن است به سلامتی کارگران آسیب برساند ، اساس امنیت کار است. و نه تنها به کارگران باید توجه کرد بلکهباید به محیط کاری آنها نیز توجه کرد و ریسک کاری را در حد امکان پایین بیاوریم.

موضوع بهداشت و ایمنی شغلی معتقد است که حمایت اجتماعی از کارگر نیز کاری  ضروری است. سلامتی کارمندان نه تنها از نظر روانی بلکه جسمی است. شرایط مشترک باید بدون تمایز سن ، نژاد و جنسیت فراهم شود.

چرا سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی مورد نیاز است؟

 

امروزه اهمیت مدیریت در دستیابی به كارآیی سازمان به طور فزاینده‌ای مورد توجه قرار گرفته است. مقررات ایمنی روزبه روز سخت گیرانه‌تر می‌شود و از نگاه كاركنان نیز ایمنی شرط اول در محیط كار است. حتی می‌توان گفت علت اصلی پیدایش سیستم‌های مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی ایجاد راهی برای رعایت مقررات اجباری است که روزبه روز سخت گیرانه‌تر می‌شود. از اینرو مدیریت ایمنی یک گزینه نیست بلکه یک ضرورت است. امروزه همگان بر این باورند كه ایمنی و بهداشت به یك سیستم مدیریتی فعال نیاز دارد چرا كه ایمنی وبهداشت را نمی‌توان از طریق مقررات اجباری یا احساس جمعی و یا توسط یك فرد به تنهایی تامین كرد.

 

ساختار سیستم‌های مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی

ساختار سیستم‌های مدیریت ایمنی وبهداشت شغلی، همانند ساختار سایر سیستم‌های مدیریت (نظیر سیستم مدیریت كیفیت وسیستم مدیریت زیست محیطی) بر پنج اصل كلی استوار است:

 

  1.  تعهد وخط مشی
  2.  طرح‌ریزی
  3.  اجرا وعملیات
  4. كنترل و اقدام اصلاحی
  5.  بازنگری وبهبود.

 

همانگونه كه به راحتی قابل استنتاج است این اصول بر پایه اصول بهبود كیفیت چرخه دمینگ كه به چرخه PDCA  معروف است، طراحی شده است. اگر اصل یك را به عنوان هدف گذاری كلی و ایجاد تعهد در مدیریت وكاركنان سازمان قلمداد كنیم چهار اصل بعدی دقیقا مطابق چهار مرحله چرخه دمینگ یعنی برنامه‌ریزی (‌PLAN)، اجرا (DO) ، كنترل ( (CHECK ‌واقدام (ACTION) است.

 

هدف سیستم مدیریت ایمنی

 

هدف سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی حصول اطمینان از این است كه سازمان چگونگی تاثیر فعالیت‌های خود در زمینه بهداشت و ایمنی را بشناسد و اندازه‌گیری‌هایی به منظور كنترل و بهبود آن تدوین كند.

 

این اندازه‌گیری‌ها از طریق فرآیندی مناسب كه شامل موارد زیر است انجام می‌شود:

– پایش وبازنگری عملكردها

– اصلاح عدم تطابق‌های مشاهده شده در ممیزی‌هایی كه به صورت دوره‌ای به مدیریت عالی سازمان گزارش می‌شوند.

در كلیه سیستم‌های مدیریت اعم از كیفیت، محیط زیست و ایمنی، مستند سازی برخی روش‌ها و شیوه‌ها لازم است. زمانی كه این مستند سازی به صورت مجزا برای هر سیستم تهیه و به كار گرفته شود با حجم عظیمی از مستندات روبرو خواهیم بود كه علاوه بر مشكلات فراوان در تهیه، كنترل و توزیع و سازگاری این مستندات با یكدیگر همواره مورد تردید است.

در صورتی كه اگر مشتركات و اختلافات این سیستم‌ها شناسایی شود و یك سیستم موثر به صورت یكپارچه طراحی و اجرا شود. علاوه بر كاهش حجم مستندات به دلیل نگرش واحد به مجموعه، مستندات از سازگاری بسیار بالایی برخوردار خواهند بود.

 

مقالات دیگر:

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با پشتیبانی
1
ارسال پیام به پشتیبانی سایت
نیاز به راهنمایی دارید؟