یک کلاه ایمنی صنعتی باید دارای چه استاندارد هایی باشد؟

یک کلاه ایمنی صنعتی باید دارای چه استاندارد هایی باشد؟

برای حفاظت از سر در برابر انواع خطرات محیط کار از کلاه ایمنی صنعتی استفاده میشود. با توجه به اینكه کاربرد اصلی کلاه ایمنی مقاومت در مقابل ضربه های مكانیكی است لذا باید طوری طراحی شود که قادر به تحمل این ضربه ها باشد. در عین حال فشار ناشی از این ضربات را تا حد امكان مستهلك نماید.

در ادامه این مقاله با بخش های مهم و برخی مشخصات کلاه ایمنی صنعتی آشنا خواهید شد.

قسمت ها مهم کلاه ایمنی صنعتی

  •  پوسته خارجی (Shell)
  •  عامل تعلیق ساز (Suspension Agent)

پوسته خارجی

این پوسته عبارت است از بخش خارجی کلاه ایمنی بدون ضمائم آن. این بخش قسمت مهم و مقاوم کلاه های ایمنی در برابر نیروهای وارده به سر و ضربه های مختلف است.

عامل تعلیق ساز

عامل تعلیق ساز از چهار یا شش پایه جهت اتصال به پوسته خارجی کلاه و یك قطعه ستاره ای شكل که نقش مستهلك کننده ضربه ها را بر عهده دارد و یك کمربند که جهت ثابت ماندن کلاه بر روی سر استفاده میشود، تشكیل شده است.

البته یک کلاه ایمنی دارای بخش های مختلف دیگری نیز می باشد، از جمله سرپوش، لبه، سوسپانسیون، پیشانی بند، بند چانه، نوار پشت گردن، نوار عرق گیر و …

مشخصات ظاهری مهم در کلاه ایمنی

یک کلاه ایمنی باید دارای مشخصاتی استاندارد باشد. از جمله این که:

  1.  وزن کلاه ایمنی نباید از 411 گرم بیشتر باشد.
  2.  حداقل فاصله سطح بالایی عامل تعلیق ساز تا بالاترین قسمت پوسته خارجی کلاه باید حداقل 3 سانتی متر باشد.
  3.  کلاه ایمنی باید از مواد غیر قابل احتراق ساخته شده باشد و  عایق الكتریسیته باشد.
  4.  در مقابل ضربه مقاوم باشد و از نظر رطوبت غیر قابل نفوذ باشد.

کلاه ایمنی کارکنانی که با مواد خورنده کار میکنند نباید قابل نفوذ آب و گاز باشد. جنس کلاه این گروه از افراد نیز باید مناسب با نوع ماده یا موادی که با آن سر و کار دارند باشد.

کلاه ایمنی صنعتی

 

 جنس کلاه ایمنی

نوع جنس کلاه ایمنی صنعتی با توجه به ریسك های موجود در محیط مورد نظر، انتخاب میشود. کلاه های ایمنی را از نظر جنس می توان به صورت زیر تقسیم بندی نمود.

  •  پلی اتیلن (Poly Ethylene): متداول ترین ترکیبی است که در ساخت کلاه ایمنی استفاده میشود.
  •  اکریلونیتریل بوتادین استایرن ( Butadiene Styrene): یك ترکیب سخت پلیمری است که در فرآیندهای پیچیده شیمیایی تولید میشود. از نظر شكل ظاهری این ماده شبیه به پلی اتیلن است ولی با مقاومت مكانیكی بالاتر، کارایی مؤثرتر و قابلیت انعطاف کمتر و بالطبع گرانتر.
  •  ترکیبات پشم شیشه (Fiber Glass): این ترکیبات مقاومت حرارتی خوبی دارند. به همین دلیل در هر جایی که خطر آتش سوزی و ذوب وجود دارد از این نوع کلاه استفاده میشود.
  • آلومینیوم: این ماده مقاومت نسبتاً خوبی در مقابل پاشش مواد مذاب داشته و دارای خاصیت ضربه گیری است. به همین دلیل در صنایع پتروشیمی از آلومینیوم جهت ساخت کلاه ایمنی استفاده میشود.
  • فولاد: از فولاد برای ساخت کلاه ایمنی جهت کاربردهای نظامی استفاده میشود. زیرا مقاومت نسبتاً خوبی در مقابل اصابت گلوله و ترکش دارد.

 

برای مطالعه و کسب اطلاعات بیشتر می توانید به مقاله  ای با نام  کلاه ایمنی  و کاربرد آن در صنعت رجوع کنید و آن را مطالعه بفرمایید.

 

دلیل تفاوت رنگ در کلاه های ایمنی

حتما تا به حال رنگ های مختلفی از کلاه ایمنی را دیده اید. اما سوال اینحاست که دلیل این تفاوت رنگ چیست و چرا باید از رنگ های مختلف استفاده کزد؟

به بیان ساده تفاوت رنگ های کلاه ایمنی هر فرد نوع وظیفه وی را مشخص می کند. البته استاندارد رنگ کلاه ایمنی در کارگاه های ساختمانی، از یک قانون جهانی پیروی می‌کند و در تمام جهان، نشان دهنده سطوح کاری افراد مختلف است.

دلیل دیگر استفاده از رنگ های روشن برای کلاه ایمنی این است که دید خوبی دارند و از فاصله های مختلف قابل رویت هستند.

  • کلاه زرد رنگ: این رنگ پرکاربردترین رنگ موجود در کارگاه‌های عمرانی و دیگر پروژه‌ها است. رنگ زرد نماینده نیروی کار اصلی و بزرگ کارگاه یعنی کارگران است، معمولاً در تمامی کارگاه‌های ساختمانی این رنگ‌بندی رعایت می‌شود.
  • رنگ قرمز: این رنگ برای نیروی آتش‌نشانی و اطفاء حریق در نظر گرفته می‌شود و معمولاً در کارگاه‌های ساختمانی کمتر از این رنگ استفاده می شود.
  • کلاه ایمنی صنعتی آبی: این رنگ نماینده کارکنان بخش تعمیرات، تکنسین‌های برق، گروه نجاری و دیگر اپراتورهای فنی است.

 

برای آشنایی با سایر رنگ های کلاه ایمنی به مقاله رنگ کلاه ایمنی و مفهوم آن نگاهی بیندازید.

 

مقالات مرتبط برای مطالعه بیشتر:

 

منبع: https://www.mcls.gov.ir

تماس با پشتیبانی
1
ارسال پیام به پشتیبانی سایت
نیاز به راهنمایی دارید؟