کفش مناسب برای کف پای صاف

کفش مناسب برای کف پای صاف

کف پای صاف عارضه‌ای است که در آن بیماران فاقد قوس‌های استاندارد در کف پا هستند. در ادامه قصد داریم ضمن معرفی این مشکل به معرفی کفش های مناسب برای کاهش یا درمان آن نیز بپردازیم.

هر پای انسان از ۶۲ استخوان تشکیل شده است که توسط ۳۳ مفصل و تعداد زیادی ماهیچه، تاندون و رباط در کنار یکدیگر قرار گرفته اند. به طور کلی در کف پا سه نقطه وجود دارد که نقاط اصلی تحمل کننده وزن هستند.

سه نقطه از بدن که بیشترین وزن را تحمل می کند

 

  • زیر استخوان پاشنه
  •  انتهای تحتانی اولین استخوان کف پایی
  • زیر انتهای تحتانی پنحمین استخوان کف پایی

 

چگونگی قرار گرفتن این ساختارها در کنار هم، قوس های استخوانی را ایجاد می کند. زمانی که راه می رویم، این قوس های قابل ارتجاع، وزن بدن را میان پاها و ساق پا توزیع می کنند. این قوس ها، نقش جدایی ناپذیری در چگونگی راه رفتن ما دارند و در واقع به عنوان اهرم های محکمی برای حرکت، عمل می کنند.

تاندون ها، مفاصل پا را به هم متصل می کنند. حال اگر تاندون ها سست گردند، موجب صافی کف پا می گردد. البته صافی کف‌پا در نوزادان و کودکی که تازه به راه افتاده، طبیعی است. هنگامی که بچه بزرگ تر می شود یعنی حدود 3 تا 6 ساله، تاندون ها سفت تر می شوند و به شکل قوس در
می آیند.

در حالت طبیعی، بیشتر افراد دارای قوس طبیعی در کف پا هستند. اما برخی هم دچار صافی کف‌پا می گردند.

صدمات بدنی، بیماری ها و افزایش سن ممکن است به تاندون ها صدمه وارد کرده و موجب صافی کف پا گردد. این نوع پای صاف، ممکن است فقط در یک پا ایجاد شود یا شامل هر دو پا باشد.

به ندرت، صافی کف‌پا در کودکان درد دارد. در این حالت، دو یا تعداد بیشتری از استخوان های پا رشد کرده و به هم متصل می شوند. این وضعیت را ” پیوستگی قوزک پا” می نامند.

کف پای صاف
تفاوت بین پای صاف و پای طبیعی

 

گاهی، صافی کف پا به علت مشکلات موجود در زانو و قوزک به وجود می آید. این مشکلات بر قوزک پا فشار وارد می کنند و قوزک را به سمت داخل برمی گردانند و موجب عدم تراز پاها می شوند.

مشکلات کف پای صاف

  • ضعف عضلات ناحیه ساق پا و کف پا
  • کوتاهی عضلان ناحیه ساق پا
  • ایستادن طولانی مدت در مشاغلی نظیر دندانپزشکی و آرایشگری
  • پوشیدن کفش های نامناسب به مدت طولانی مانند کفش های تنگ, پاشنه بلند، پنجه باریک و کفش های
  • که قوس داخلی ندارند
  • w عادات وضعیتی غلط مانند نشستن به شک
  • تغییر شکل اندام تحتانی که سبب می شود پا به صورت جبرانی به خارج بچرخد مثل زانوی
  • پرانتزی, زانوی ضربدری, شست کج, کمانی شدن تیبیا و چرخش قدامی ران

انواع کف پای صاف از نظر علت شناسی

  1.  نوع مادرزادی
  2.  نوع اکتسابی

کف پای صاف مادرزادی

کودک با کف پای صاف به دنیا می آید یا هنگام تولد برای آن مستعد است. این نوع صافی کف پا بدون علامت و انعطاف پذیر است. منظور از انعطاف پذیر بودن آن است که قوس کف پا تا قبل از اعمال وزن روی پا وجود دارد.

کف پای‌صاف نوع اکتسابی

این نوع با مرور زمان، و نه در هنگام تولد، ایجاد می شود و به عوامل مختلفی چون نوع کفش کودک، وضعیت نشستن و خوابیدن او، جبران ناهنجاری های موجود در ساق و بالاتر، و گاهی پارگی لیگامان ها و تاندون های پا بستگی دارد.

یعنی اگر کودک با پای صاف به دنیا نیامده باشد ،معلوم می شود این تغییر شکل را کسب کرده است ممکن است صافی کف پا فرایندی برای جبران سفت بودن تاندون آشیل باشد.

به دنبال سفتی تاندون آشیل پا حالت پلانتار فلکشن پیدا می کند. حتی میزان کم پلانتار فلکشن هم موجب می شود، پای آن سمت بلند تر از طرف سالم به نظر برسد.

 

صندل طبی استاندارد یحیی
صندل طبی استاندارد یحیی

 

بنابراین بدن سعی می کند این مشکل را با مسطح کردن قوس کف پا جبران کند تا بلندتر به نظر رسیدن پای مبتلا را پوشش دهد شایع ترین دلیل صافی اکتسابی کف پا اختلال عملکرد تاندون تیبیال خلفی به عنوان تاندون اصلی محافظ قوس پا است.

با اعمال مکرر نیرو روی این تاندون، مشکل تشدید می شود. به موازات رشد جسمی لیگامان ها و عضلات ضعیف شده، تمام وظایف مربوط به محافظت از قوس پا را به این تاندون واگذار می کنند این تاندون نمی تواند برای مدت طولانی تمام وزن را تحمل کند و به تدریج از پای در می آید و به مسطح شدن قوس منجر می شود.

در چنین مواردی صافی کف پا همراه با دردی است که به پشت مچ منتشر می شود و فرضیه ی اختلال عمل تاندون تیبیال خلفی را تایید می کند.

صافی کف پا در جوانان و نوجوانان

کف پای صاف در جوانان و نوجوانان نیز مشاهده می شود.یکی از علل این تغییر شکل،کوتاهی عضلات نازک نی است. انجراف پاشه به سمت خارج نیز می تواند باعث ایجاد صافی کف پا شود.تغییر شکل زانوی ضربدری نیز می تواند به عنوان عاملی در صافی کف پا شناخته شود.

صافی کف پا در بزرگسالان

این عارضه در بزرگسالان نیز مشاهده می شود که به صورت قابل ملاحظه ای در اثر کار افراد ایجاد می شود.برای مثال در مشاغلی نظیر آرایشگری،داندان پزشکی و…که فرد ساعات متوالی در حالت ایستاده کار می کند و منجر به فشار مداوم پا می شود،می تواند موجب صافی کف پا شود.

از دیگر علل صافی کف پا در سنین بالا می توان به افزایش وزن اشاره کرد.همچنین با افزایش سن عضلات و رباط های نگهدارنده قوس های پا به مرور زمان دچار ضعف می شوند به طور کلی علایم و عوارض کف پای‌صاف شامل موارد زیر است.

  • کاهش قوس طولی پا
  • چرخش پاشنه به خارج
  • برجستگی استخوان ناوی
  • پهن شدن پا
  • قرار گرفتن پنجه پا به بیرون در هنگام راه رفتن
  • قرار گرفتن کناره داخلی پا روی زمین در هنگام ایستادن و راه رفتن
  • ساییدگی کناره داخلی پاشنه کفش
  • درد در ناحیه قوس طولی داخلی
  • خستگی زودرس و کمر درد،هنگامی که مدت طولانی می ایستند و یا بعد از ورزش
  • ایجاد زمینه مناسب برای تغییر شکل زانو و تمایل به ضربدری شدن زانوها
  • فقدان حالت فنری بدون درد پا که منجر به عدم مهارت در راه رفتن و کشیدن پا به زمین در این حالت می شود
  • فقدان عمل ضربه گیری در پا که پا را نسبت به زخمها و آرتروز مستعد می کند
  • وارد آمدن فشار به عروق و اعصاب پا که فشار وارده به محل ارتباط اعصاب کف پایی داخلی و خارجی سبب دردهای عصبی در پا می شود انحراف انگشت شست کج

عواملی که باعث افزایش صافی کف پا می شود

  1. چاقی
  2. دیابت
  3. فشار خون بالا
  4. ضربه یا جراحت در پا و یا قوزک پا
  5. آرتریت روماتوئید
  6. افزایش سن
  7. ورزش بیش از حد
  8. ایستادن طولانی مدت در مشاغلی نظیر دندانپزشکی و آرایشگری
  9. پوشیدن کفشهای نامناسب به مدت طولانی مانند کفشهای تنگ, پاشنه بلند و پنجه باریک

 

آسیب های عدم استفاده از کفش ایمنی

 

کفش مناسب کف پای صاف چه مشخصاتی دارد؟

کفش برای پاهای صاف باید دارای ویژگی هایی باشد تا ضمن کاهش درد ناشی از این مشکل بتواند تا حدی آن را نیز بر طرف کند. از جمله این ویژگی ها می توان به طور خلاصه به موارد زیر اشاره کرد:

  • پشتیبانی از قوس پا؛ کفش ها در حالت کلی باید به گونه ای طراحی شده باشند تا از قوس استاندارد پا حمایت کنند. معمولا برای افرادی که به صافی پا مبتلا هستند این قوس ها به فرم خاصی طراحی می شود تا سبب راحتی فرد باشد.
  • استحکام بالا؛ کفش مناسب برای پاهای صاف، کفش هایی هستند که محکم و سفت باشند. یعنی به راحتی خم نشوند.
  • پاشنه ثابت؛ قسمت پاشنه کفش باید ثابت و بدون تحرک باشد. اگر ناحیه پاشنه شل باشد ، ممکن است به جلو و عقب بلغزد و در نتیجه آسیب بیشتری به پاها، زانوها و مچ پا وارد کند.

نکته آخر این است که پوشیدن کفش های مناسب می تواند از قوس پا پشتیبانی کند و در رفع مشکل کف پای صاف تا حدی کمک کند. اما برای رفع کامل این مشکل باید نزد ارتوپد بروید و به طور تخصصی درمان شوید.

 

برای مشاهده صندل های طبی یحیی از لینک قرار داده شده استفاده کنید.

 

مقالات مرتبط که می توانید با مطالعه آن با انواع بیماری های پا آشنایی پیدا کنید و در انتخاب کفش خود حساسیت بیشتری را داشته باشید:

 

 

تماس با پشتیبانی
1
ارسال پیام به پشتیبانی سایت
نیاز به راهنمایی دارید؟